dimecres, 17 de febrer del 2016

PER SANT VALENTÍ… “VERBA AMORIS” (PARAULES D’AMOR- CITES D’AMOR LLATINES)



HISTÒRIA DE SANT VALENTÍ


Tot i les diferents versions que corren sobre aquest personatge històric, sembla que Sant Valentí fou un metge de l’Imperi Romà que visqué al segle III d.C. En aquells temps governava l’emperador Claudi II, un home poc transigent que al 270 prohibí que els joves es casessin i visquessin en matrimoni, ja que considerava que així serien millors soldats si no estaven lligats a cap compromís.

Claudi II també va prohibir el cristianisme i el metge-sacerdot Valentí, home creient i humil cristià, bisbe d’una contrada molt a prop d’Asís, a Itàlia, no ho va voler acceptar i el va reptar. Valentí es va rebel·lar i per portar la contrària a l’injust governant va començar a casar parelles joves en secret sota el ritual de l’església.

Aleshores Claudi, en assabentar-se del que estava passant, va demanar que el portessin davant seu i va intentar que canviés d’opinió. El sacerdot no ho va acceptar i fou empresonat pel successor de Claudi II, l’emperador Aurelià. Finalment va ser executat per decapitació el mateix any 270, concretament el 14 de febrer. Segons diuen, es va plantar un ametller al costat de la seva tomba, i és per això que aquest arbre simbolitza l'amor i l'amistat eterna.


Els alumnes de Llatí 4t d’ESO han volgut celebrar el dia de Sant Valentí (14 de febrer) amb una sèrie de llatinismes que tracten el tema de l’amor, representat en  la mitologia clàssica pel déu Cupido (Eros).
Havien de trobar cites d’amor en llatí i fotografies relacionades amb el llatinisme corresponent.

Aquí teniu una petita mostra dels treballs realitzats pelsclàssics” de l’institut.
Gaudiu de l’exposició.