diumenge, 15 de novembre del 2009

ÀGORA: REFLEXIONS DELS DEIXEBLES. 1r i 2n de BATXILLERAT


Ἡ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ἸΑΤΡΟΣ ἘΣΤΊΝ (L'ESTIMACIÓ DE LA SAVIESA, REMEI DE TOTS ELS MALS)

El passat dimecres 11 de novembre els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de Grec i Llatí vam anar a veure la pel.lícula "Àgora" d'Alenjandro Amenábar. Vam gaudir molt del seu visionat i vam fer un debat l'endemà tots plegats.
Una de les idees més importants que sorgiren de la nostra particular "àgora" fou la següent:
La intolerància i el fanatisme religiós destrueixen la saviesa, la cultura i l'amor a les arts i a les ciències i ens converteixen - com ens mostra Amenábar - en formigues ínfimes i ignorants del nostre meravellós i perfecte univers.

Animeu-vos a participar en el debat.

11 comentaris:

ALÉEXANDER PÉREZ SEDANO ha dit...

La pe·lícula ens ensenya amb claredat com l'extremisme religiós no fa més que crear ignorància i menyspreu envers l'intel·ligència. Així doncs, aquest punt extrem d'una religió també evidencia la falta de tolerància dels creients d'aquesta, on les dones i els perteneixents a una altre, tenien un paper reservat i discriminat a la societat.
Això per tant ens indueix a fer-nos una pregunta: És la religó realment una creença o simplement la censura d'altres aspectes que no entenem, com per exemple la filosofia?



ALÉEXCITOO

Anònim ha dit...

És interessant fins a quin punt la pel·lícula reflecteix el cristianisme. Dóna veure una cara fosca i inculta dels primers cristians que l'únic que aconsegueixen és crear un retrocés científic, literàri, ect.
Una altre punt és la societat masclista que representa i aquest cop no només per part dels cristians ja que els pagans també tractaven a les dones com a menys i consideraven que un cop una dona es casava passava a ser "propietat" del marit i no tenia libertat per fer res.
Crec que ens mostra molt bé els pensaents i els corrents (religiosos, científics...) d'aquella època.

Mercè Esteve

Anònim ha dit...

En la pel·licula es veu com en aquells temps l' extremisme religiós portaba el control i la representació de les idees del seu profeta i del seu llibre sagrat.
I com es valoritzaba de malament la dona en el aquell temps.
Com última reflexiò e pensat que cuants còdexs d' aquella época que ara mateix ens ajudarien s' han perdut a causa de guerres, extremisme religiós, revolucions etc.

Eric Navarro Ramos

Anònim ha dit...

En la pel-lícula "Agora" els cristians defensen una ideologia on representa que tots som iguals i hem d'estimar el prògim,però poc a poc l'imposen a la societat.El problema és que això es segueix fent avui en dia amb ideologies polítiques,religioses,etc.
Un'altre observació a fer és sobre la mentalita de la filòsofa Hipatia,que tot i ser una dona del s.IV d.C,té una mentalitat oberta i flexible.Però a causa del masquilisme i de l'ignorancia que els homes "imposaren" a les dones (en un primer moment s'imposà a tothom que fos pobre per poder mantenir la gent controlada),no hem conseguit l'igualtat entre generes fins l'actualitat,tot hi que segueixen avent-hi dones sotmeses i ignorants.


Oriol Incarbone Pallarés

Anònim ha dit...

En la pel·licula Ágora es veu clarament una crítica sobre l'extremisme religiós com podien arribar a ser de manipulants, incults i masclistes els cristians.Això no vol dir que els pagans no ho fossin de masclistes ( però no tant com els cristians ) perque també en la seva cultura les dones eren inferiors: quan una dona es casava ja consideraven que estava sotmesa al marit.
Per una altre part es veu la ignorància que fan a la sabiesa, és a dir,en aquest cas a Hipatia una filòsofa molt intel·lectual, lluitadora per els seus descobriments, etc..
En conclusió penso que es una pel·licula que fa pensar sobre molts punts de vista diferents, i bastant interesant.



Sandra Vicho Erustes.

Anònim ha dit...

Esta película me ha parecido muy entretenida. Los decorados estaban muy logrados, supongo que con el dinero invertido, era de esperar que seria impresionante.
En esta película se ve reflejado el fanatismo de la época y también podemos ver como las personas pueden ser manipuladas por su ignorancia en nombre de una religión. M e ha gustado mucho la idea de que Hipátia no se dejara influenciar por los demás y muriera por su amor, la filosofia.



jenny

Anònim ha dit...

La pel·lícula Ágora tracta diversos temes; d´entre els quals cal destacar l´extremisme religiós (el qual acaba amb el Caos a l´ágora de la ciutat);Mirant la pel·lica ens n´adonen que ni els bons són tan bons ni els dolents són tan dolents.
Finalment considero important destacar: el creixement del cristianisme, la lluita entre religions, l'fanatime, la incultura del poble, la història de la biblioteca d'Alexandria, l'amor de Hipatia per l'astronomia.

Anònim ha dit...

La pel·lícula Àgora deixa molt que desitjar ja que hi ha molt contingut inventat, com per exemple l'amor de Dabo a Hipàtia.
A part del contingut inventat, destaco l'extremisme religiós, la cultura;només era mostrada a poquíssima gent i podem dir què en aquella època hi ha una gran incultura per part del poble.
Hi ha una gran pèrdua de cultura quan els cristians destrueixen la biblioteca d'Alexandria.
El coneixements astrològics d'Hipàtia són proposats per Kepler al segle XIX.

sergio

Anònim ha dit...

La película Agora es una película en la que muestran claramente las diferentes religiones, y con las diferentes maneras de pensar y de actuar.
Era una sociedad que pasaba el tiempo luchando con los que no pertenecían a su religión ya que en esa, época, se puede decir que era su entretenimiento. Sus enfrentamientos o reuniones se producían en Agora la plaza del centro, era para intercambiar opiniones o llegar a acuerdos, que por lo normal no llegaban , a nungun citio. Estaban constantemente humillando a las personas que consideraban diferentes, era como una competencia de religiones, en la que siempre querían demostrar que la suya era la que decían las cosas como son y como serán.

Flor

MARC AHUFINGER DIAZ ha dit...

La pel·lícula Àgora, d'Alejandro Amenávar, ens explica la lluita entre cristians i jueus per una unica religió, cultura, etc.
Al final de la pel·lícula, amb la mort de la protagomista Icaria, hi ha una pèrdua enorme de la cultura.
Relacionant aquest moment amb l'época actual podem dir que en aquests moments i en la nostra época hi ha una manca de cultura brutal, ecn conclusió, som uns incults.

admin ha dit...

Ahir vaig veure la tele. Fantàstic i molt valent l'Amenávar amb la seva crítica al fanatisme dels primers cristians quan veuen que poden fer-se amb el poder i l'origen de l'oscurantisme que vam viure a l'edat mitjana.
Llàstima tot els sabers, que ja veníen del temps de l'antic Egipte i van perdre!
Molt bona la crítica a la utilització de "la paraula revelada" que fan les religions "del llibre".
Fantàstiques les tomes de la terra al sistema solar i els crits de les víctimes de les matances: queda tan insignificant aquesta lluita pel poder en la immensitat de l'univers!